jan
16

Sokan Rubint Rékát látva csak arra tudnak gondolni, hogy ez csakis valami beteges párosítás lehet, azonban a mozgás a terhesség alatt egyáltalán nem ördögtől való. Ahhoz viszont, hogy reálisan nézzük ezt a problémát, először is két fő csoportra kell bontani a kismamákat. Az egyik csoport az, aki huzamosabb ideje rendszeresen edz, a másik pedig az, aki ezelőtt semmilyen edzést nem látogatott, vagy csak héba-hóba, de most úgy érzi, eljött az ideje egy kis edzésnek, hogy mégse hízzon annyit a terhesség alatt.

Először az edzett mamákról: Sokan úgy gondolják, hogy a sportnak túlságosan is megterhelő vagy akár káros is lehet a magzatra, ez viszont azért így nem igaz. Ha eddig is rendszeresen edzettél, akkor ezután sem szabad abbahagyni, főképp az első trimeszterben egyáltalán nem kell változtatni az edzési szokásokon. A testedben már javában zajlanak a változások, a baba viszont még nagyon pici. Az viszont az egész terhesség alatt igaz, hogy figyelni kell a test és a pici minden jelzésére, és megálljt kell parancsolni, ha egy kicsit is rosszul érzed magad. A második trimeszterben már más a helyzet, érdemes kicsit csökkenteni az edzések mennyiségét és erősségét, mert ahogy változik a tested és haladsz előre a terhességben, az energiáidat is összpontosítanod kell. Persze ismerek olyan edzőt, aki a 9. hónapig tartott órát, ezért szerintem ez is egyénfüggő. Illetve az is lényeges, hogy folyamatosan konzultálj a szülész- nőgyógyászoddal, hogy biztosan ne essen baja egyikőtöknek sem. Emellett, ha eddig még nem használtál, akkor szerezz be egy pulzusmérő órát, így biztos, hogy egyik edzésen sem terheled túl magad.

Aki még nem edzett: Sok ismerőstől hallottam már, hogy juj, most, hogy terhes vagyok elkezdek edzeni, hogy ne hízzak annyit (és még lehet, hogy fogyózok is!). Az dicséretes dolog, ha valaki többet szeretne tenni a babája és a saját egészségéért, de nem biztos, hogy ennek az a módja, hogy kemény edzésekkel sanyargatja magát. Edzeni viszont célszerű, de akkor mit? Szerencsére rengeteg helyen tartanak kismama tornát, aminek az a lényege, hogy azokat az izomcsoportokat dolgoztassa meg, mozgassa át, amire a terhesség alatt fokozottan szükség van. Az ilyen órákon (ami általában rövidebb, mint egy óra) lazító és légzőgyakorlatokat is tanulnak a kismamák. Edzett anyukák figyelem: edzettebb ismerősöktől hallottam, hogy ezek a tornák nekik egyáltalán nem megterhelőek, sőt, a nincs értelme kifejezést is hallottam már. Aki viszont csak most akar egy kis mozgásba kezdeni, annak mindenképpen ajánlott. A klasszikusnak számító kismamatorna mellett vannak szuper kismamajóga órák is, ahol többnyire a lazításon és a légzéstechnikán van a hangsúly, de mentálisan is sokat segíthetnek a szülésfelkészítésben. Ez viszont már edzettebb anyuciknak is ajánlott.

A víz: szuper közeg, mert végre nem érzed magad nehéznek, azonban a nagy fertőzésveszély miatt alaposan meg kell gondolni. Persze az ízületi terhelés minimális, és javul a vérkeringés is.

De mi szól a terhesség alatti torna mellett?

A növekvő testsúly miatt növekszik a terhelés a gerincen, a lábakon, az ízületeken, a tornával ezek pedig mind javíthatóak. Ahogy nő a baba, a levegővétel is nehezebb, így a mozgás abban is segíthet, hogy oxigénben dúsabb levegőt juttassunk a tüdőnkbe.

A legközhelyesebb mondatot pedig most sem szeretném kihagyni: csökkenti a stresszt, megelőzhető vele a terhességi depresszió.

A terhesség alatti mozgás kockázata:

Ha nem megfelelő elővigyázatossággal és odafigyeléssel mozogsz a babavárás hónapjai alatt, a következő problémák kockázata állhat fenn.

Vetélés, görcsök, fejfájás, szédülés, megkeményedett has, koraszülés.

Mivel mindenki más és más, így minden esetben konzultálj az orvosoddal, így biztos, hogy egyikőtöknek sem esik baja.

Ja, apukákra pedig külön figyeljetek, ők se hagyják el magukat a 9 hónap alatt! :)

 

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://bfit.blog.hu/api/trackback/id/tr252588511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2011.01.16. 20:33:26

Tetszik a cikked szemlélete :) viszont egy pontnál vitatkoznom kell. Azaz nem is ez a jó szó, mert józan ésszel, mint rendszeresen sportoló és mint már gyermeket is szült nő, úgy látnám én is, ahogy Te is leírtad, de a hivatalos álláspont ennek homlokegyenest ellentmond!!

--- "főképp az első trimeszterben egyáltalán nem kell változtatni az edzési szokásokon." ---

Ma általában mindenhol azt mondják / javasolják / tanítják, hogy a 12. hét betöltéséig _NE_ sportoljon a kismama! Akkor sem, ha most kezdené, és akkor SEM, ha egyébként rendszeresen sportolt! Ezt több különböző anyagban láttam így, sőt, még az aerobikos elméleti képzésünkön is így tanultam.

Az oka elméletileg az, hogy - bár a baba akkor még valóban pici - a legfontosabb változások éppen ekkor történnek, például a méhlepény csak a 12. hétre fejlődik ki teljesen, de a baba szervei is eddigre alakulnak ki. Egy 12 hetes UH-n a baba már egy komplett kis emberke, ha mégoly fejletlen is. Továbbá a 12. hétig a legnagyobb a vetélés esélye is.

Egy korai vetélésnek számtalan oka lehet (sokszor nem is tudják megmondani a pontos okot), és ha a kismama az első trimeszterben edzéseket végzett, akkor esély van arra, hogy soha nem bocsátja meg magának az akkori sportolást, és önmagát fogja vádolni. A másik pedig az, hogy terhesség alatt senki sem szívesen kísérletezik, ezért ha az orvostudomány jelenlegi álláspontja az, hogy a 12. hétig inkább kerülje a kismama a mozgást, akkor kerülni fogja.

Egy olyan hipotetikus esetről nem is beszélve, ha mondjuk egy edző azt mondja egy kismamának, hogy "ó, persze, változtatás nélkül edzhetsz az első trimeszterben is", majd elvetél, és esetleg jogi utat is igénybe véve elkezdi boncolgatni az edző felelősségét...

Mindenesetre a legmegengedőbb álláspont is maximum az, hogy az első 12 hétben CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE...

Amikor én kismamatornára jártam, ott _csak_ betöltött 12. hét után lehetett járni (és akkor is csak orvosi igazolással, persze az orvosi ellenőrzés szerepére Te is kitértél).

Az egy dolog, hogy akár Te, akár én, egy esetleges várandósság esetén valószínűleg gondolkodás nélkül folytatnánk könnyített formában az edzéseinket, de tudjuk, tudnunk kell, hogy ezt saját felelősségünkre tesszük.

Inkább egy vendéggel kevesebb, és kis töprengés után menjen haza a 8-9 hetes kismama az óráról, minthogy a minimális esélyét is megadjuk annak, hogy ő esetleg túlterheli magát az edzésen (ha korábbról nem ismerted, nincs a homlokára írva, hogy ő mennyire edzett, még ha testalkatra látszólag rendben is van)...

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2011.01.16. 20:45:02

Nem tudom, átjött-e az előbbiekből: a személyes véleményem nekem is más, és nem egyezik teljesen a hivatalos állásponttal, DE én azt gondolom, hogy ez nem az a terület, ahol személyes véleményeket fogalmazhatunk meg a kérdésről - illetve megfogalmazhatunk, viszont ez esetben élesen el kell különíteni, erősen kiemelve a "hivatalos", tudományos álláspontot is!

Legalábbis amíg nem doktorálunk nőgyógyászatból és terhelésélettanból, valamint e két terület metszetéből addig így érdemes tennünk. ;)

Lady Fit 2011.01.16. 23:20:19

@aerobikzóna:nekem egyértelmű amit mondasz, de én az oktatásomból és az információimból eredően is úgy látom, hogy két, egymással élesen ellentétes álláspont van tudományosan is, még az ACOG (az amerikai nőgyógyászok és szülészek szervezete)is ajánlja a mozgást az első trimeszterben, és kutatások is vannak erre vonatkozóan (www.fitpregnancy.com/yourpregnancy/prenatal_workout/40723687.html) meg persze gondolom, hogy az ellenkezőjét bizonyítandó is rengeteg kutatás létezik. Olyan ez, hogy együnk tojást vagy sem, persze más szemszögből nézve sokkal komolyabb dologról van szó. A lényeg viszont szerintem is az, hogy csakis az orvossal konzultálva illetve csak annyit szabad vállalni mindenkinek, amekkora kockázatot saját részéről szeretne vállalni.

tracy77 2011.01.17. 12:19:50

Sziasztok! Tényleg érdekes a téma. A felelősségünk is sokkal nagyobb ha dönteni akarunk ebben a helyzetben! Én most nem is tudom hogyan döntenék ha terhes lennék , de köszönöm , hogy itt vagytok és segítetek nekünk!
süti beállítások módosítása