ápr
7

Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőjére hivatkozva az NPR amerikai közszolgálati rádió.
 

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. Az idei világnap témája az urbanizáció és az egészség kapcsolata. A szervezet szerdán nagyszabású kampányt indít: a világ ezer városában "megnyitják a közösségi tereket az egészség előtt", utcákat zárnak le a forgalom elől, bátorítják a parkokban való mozgást. A cél az egészségvédő programok népszerűsítése.
Az NPR Budapestről keltezett tudósításában megszólaltatta Pusztai Zsófiát, a WHO nemzeti koordinátorát, aki kifejtette: Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása.
A magyar lakosság egészségügyi helyzete még mindig elég gyenge nemzetközi mércével, jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi-gazdasági fejlettségű országtól elvárható volna, beleértve az EU-tagállamokat és más országokat is, mutatott rá a szakember. Pusztai Zsófia emlékeztetett: Magyarországon az elhalálozások okai között vezető a szerepük a szív- és érrendszeri betegségeknek, nemcsak európai, hanem világviszonylatban is a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében. Az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé.

 
A WHO idei kampányában a városokban élők egészségtelen életmódjára, a környezetszennyezésre, a rák- és szívbetegségek számának növekedésére igyekszik felhívni a figyelmet. Pusztai Zsófia úgy nyilatkozott az NPR rádiónak: azt szeretné, ha a következő kormány az ország gazdasági gondjai ellenére többet költene az egészségügyi megelőző programokra.

MTI

 

 

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://bfit.blog.hu/api/trackback/id/tr921901397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tracy77 2010.04.07. 22:02:17

Sajnos az életszínvonal következménye is ez,bár az állam üzemeltethetne ingyenes edzőtermeket és wellness központokat akár EU-s támogatással.Kevesebb depressziós lenne.

annpnn 2010.04.08. 00:11:38

hát igen, minden mindennel összefügg.
nézzük meg, mennyibe kerülnek az edzőtermi belépők, a különböző sportegyesületek tagsági díjai, a sportruházat, a felszerelések, stb. stb...plusz, aki sportol, máshogy étkezik (vagy étkezne), ami megint csak plusz költséggel jár...és akkor még beugrik a tényleges depresszió is, tracy rátapintott, amikor is az ember képtelen kimozdulni (hiába tudná esetleg megengedni magának a kiadásokat)...ha eltekintünk a kiadásoktól, még mindig ott van a nevelés kérdése...a tesiórák zöme elkeserítő, ha azt nézzük, milyen feladatokat, milyen intenzitással tesznek össze az oktatók (tisztelet a kivételnek). jórészt színtelen-szagtalan órák ezek. melyik gyerek tanulja meg ebből, hogy a sport nem csak egészséges, fontos, de élvezetes is? bár pont 1 hete véletlenül vettem észre, hogy egy rákospalotai gimiben rendes aerobic órát tartott a csajoknak a tanár...na ott nem volt ücsörgés, meg "ma jött meg tanár úr" kifogás...
süti beállítások módosítása