máj
20

 

Hatalmas igazság a címben. Ismerek olyanokat, akik úgy gondolják, hogy ha nincs izomlázuk edzés után, akkor az nem is volt hatásos, így többet nem is mennek arra az órára, inkább keresnek valami olyat, ami extrém terhelést nyújt számukra. Persze jó dolog ha a testünktől visszacsatolást kapunk, hogy dolgoztunk, azonban a a folyamatos izomláz veszélyekkel is járhat. A másik oldalon viszont az áll, hogy ne aggódjunk, hogy rendszeresen sportoló átlagemberként is néha- néha izomlázunk van, ez teljesen normális, az élsportolókat ugyanúgy utoléri.
 
De mi is az az izomláz?
Az izomláz az izom túlterhelése után 24- 48 órával jelentkezik, hátterében a túlzott tejsavtermelés áll, ez okozza a gyulladást az izmokban, azáltal pedig a fájdalmat. Beszélhetünk azonban egy másik fajta izomlázról is, ebben az esetben mikro szakadások jönnek létre az izomban. A két típust nagyon egyszerűen meg lehet különböztetni, míg az előbbinél egyszerűen csak érezzük az izmainkat, a fájdalom nem számottevő, addig az utóbbinál már alig bírunk lábra állni, emelni, etc. Utóbbival nagyon kell vigyázni, mert minél többször történik ilyen mikro szakadás- repedés az izomrostban, annál nagyobb az esélye annak, hogy rövidülnek az izmok, így hosszútávon veszítünk azok rugalmasságából és hajlékonyságából is.
A szervezet túlsavasodásáról pedig már nem is beszélve, hiszen fontos, hogy fenntartsuk a szervezet sav- bázis egyensúlyát.
Hogyan előzhetjük meg az izomlázat?
A megelőzésben fontos szerepet játszik a bemelegítés és az alapos nyújtás is. Ha van rá lehetőségünk 10- 10 percet szánjunk erre az edzésidőnkből.
 
Ha már megtörtént a baj, a közhiedelemmel ellentétben ne dolgozzunk rá, hagyjuk pihenni és regenerálódni az izmokat, főképp, hogy sok esetben nem tudjuk eldönteni, hogy tejsavas vagy mikrotraumás izomlázunk van.
Beválhatnak a különböző sportkrémek, izomlazítók is, de azt mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi az, ami neki segít. Nálam segít az is, ha finoman átmasszírozom magamnak a kényes területet (ismétlem: NEM gyúrom!, csak finoman), és nálam az infraszauna és az extra nyújtás is beválik.
 
Mindenesetre azt mondom, hogy óvatosan a terheléssel, mert hosszútávon nagyon nem jó a folyamatos izomláz a testnek. Személyes tapasztalatként pedig csak annyit még, hogy lehet annyira durva az izomláz, hogy nem bírsz kikelni az ágyból, és nem feltétlen csak a fájdalom miatt, hanem azért mert annyira túlterheled a tested, hogy egyszerűen extrém mód elfárad.

 

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://bfit.blog.hu/api/trackback/id/tr522017285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása