már
25

Ugyan én a húszas éveim elején járok (bár nagyon közel a közepéhez), de élnek a környezetemben idősek, akik jó esetben megkérdeznek arról, hogy szerintem milyen mozgásba fogjanak bele, rossz esetben pedig nekem kell noszogatni őket, hogy mozogjanak valamit, mert rengeteget tehetnek ezzel az egészségükért, életminőségük javításáért.
De mikortól is beszélhetünk időskori sportról?
Szakmailag, elvileg a 60 év feletti korosztályról van szó, azonban én most, a javasolt mozgásformák tekintetében az 50 év fölöttieket is ide sorolnám, mert elsősorban azokról beszélnék, akik soha nem mozogtak semmit (maximum a közoktatás és/vagy katonaság keretein belül) és most jött el számukra az az idő, hogy saját indíttatásra vagy családi noszogatásra elkezdjenek mozogni. Ráadásul mivel az öregség többek között bizonyos élettani folyamatok megváltozását is jelenti, így okkal mondhatjuk, hogy van, akinél korábban, van, akinél később kopogtat. Tisztában vagyok azzal is, hogy sokkal nehezebb ilyenkor elkezdeni, amikor valakinek oly sok éve telt el mozgásszegény életmódban, viszont vallom, hogy annál több örömet szerezhet vele önmagának, természetesen a kellő, fokozott odafigyeléssel.
Hogyan kezdjünk bele?
Mivel egy idősebb szervezetről beszélünk így a sérülés kockázat is sokkal magasabb. Ha valaki sohasem edzett még életében, akkor azt nem is sejtheti, hogy mekkora terhelésnek tudja kitenni magát. A korral járó élettani változások pedig mindenkire kihatnak, ezért célszerű egy tudatos állapotfelmérési teszttel kezdeni a felkészülést. Ha valamilyen krónikus betegségünk van, minden esetben kérjük ki a kezelőorvos véleményét. Szerintem, ha valaki nem egy profi edzőterembe látogat el, ahol szakszerűen fel tudják mérni az állapotát, mindenképpen kérdezze meg az orvosát, hogy hol lehet a legközelebb ilyen jellegű állapotfelmérést elvégeztetni (kórház, sportorvosi rendelő). Amint látjuk, hogy minden rendben, akkor elkezdhetünk mozogni.

Személy szerint én azt javasolnám, hogy minden esetben, amikor számunkra újfajta mozgásformát szeretnénk elkezdeni (futás, Pilatest, súlyzós edzés) kérjük ki szakember tanácsát, aki segít nekünk abban, hogy megmutatja, hogyan végezzük helyesen a gyakorlatokat. Időskori mozgás esetében még inkább fontos, hogy fokozatos terheléssel kezdjük el az edzést, ne okozzon megerőltetést a mozgás. Ha úgy érezzük, hogy ez most sok, akkor mindig álljunk meg, holnap is lesz nap, amikor majd egy kicsit többet bírunk.
Az első nap még lehet, hogy csak fél kilométer séta lesz az eredmény, de ne csüggedjünk, tűzzünk ki magunk elé egy célt, hogy egy hét múlva már 1 km is sikerülni fog. A célok nagyon fontosak, mindig legyen valami célunk, mert ez segít, ez motivál bennünket abban, hogy folytassuk. Ez a cél lehet akár az is, hogy nyújtott lábbal lehajolva elérjük a bokánkat, de lehet az is a cél, hogy elindulunk egy futóversenyen.
Elkezdeni sohasem késő, azt viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy ne erőltessük túl magunkat, apró lépésekkel haladjunk, mert ha nem tartjuk be ezt a főszabályt, akkor többet árthat a mozgás, mint használ.

Én holnap viszem egy 63 éves családtagomat élete első pilatesére. Kíváncsi leszek, hogy mit mond, utoljára a ’60-as években mozgott rendszeresen és tudatosan. Hamarosan erről is beszámolok. Addig is, fogjátok meg Ti is egy idősebb családtagotokat, barátotokat, és irány mozogni!
 
A szakmai információs alapot egy szuper összefoglaló, Szatmári Zoltán Sport, életmód, egészség című könyve, azon belül is Toldy Anna Idősek sportja írása adta.

 

 

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://bfit.blog.hu/api/trackback/id/tr241867034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annpnn 2010.03.30. 23:04:09

hú de jó, hogy írtál erről!!! ált az 50-es ismerőseim manapság elég lerobbant állapotban vannak, a 80 feletti nagymamám sokuknál kevésbé meggyötört...jóanyám pl. hastáncra jár, meg a konditeremben tud 1-2 gépet használni, de szinte a teljes gerincoszlopa meszesedik, a nyakánál már teljesen tropa, így "ugrálós" órákat nem tud választani, viszont a hastánctól meg a kondizástól nem fogy...na ilyenkor mi a teendő? mit lehet neki ajánlani?

Lady Fit 2010.03.30. 23:14:37

Én mindenképpen nagyon megvizsgálnám a táplálkozását, mert az a tapasztalatom, hogy ebben a korosztályban ragaszkodik mindenki a régi étkezési szokásokhoz, ami lehet pl. rántott hús, vagy sok lisztes- rántásos főzi, etc. Azonban a klimax után, ahogy haladnak az évek, ezek az étkezési szokások ha korábban nem is vezettek súlyfelesleghez, most biztosan megteszik a hatásukat. Tehát első körben ezt nézném meg továbbá a vitaminfogyasztást, és csak utána foglalkoznék a testmozgással. Mert ebben a korban az elővigyázatosság és fokozatosság mellett az is fontos, hogy jól érezze magát az illető. Az viszont biztos, hogy a teljes testet átmozgató senior torna jó választás lehet, de ha mellette mozog mást is (tehát nem egész nap a lakásban kuksol, hanem aktív: virágot ültet, bevásárol, etc.) akkor a jobb tartás és a mozgáskoordináció érdekében jók a stretching órák, ahogy a pilates, a jóga és a BodyArt is, amelyek fejlesztik az erő-állóképességet is.

annpnn 2010.04.09. 00:19:02

köszönet! bár sajnos tényleg az étkezési szokásokat nehéz megváltoztatni, mert furcsa módon még a nehéz mozgást is inkább választják, mint azt :(
süti beállítások módosítása