jan
16

 

 

Rohanó világ, nincs időnk semmire, ezeket a közhelyeket meglovagolva egyre több alternatív lehetőség nyílik a mozgásra az extrémmód elfoglalt embereknek. Így van nonstop edzőterem, fitnesz DVD-k ezrei, online aerobik óra, és a legújabb őrület, a konzolos otthoni fitnesz. Ez utóbbi az utóbbi időben engem is nagyon érdekelt, no nem azért, mert meggyűlöltem volna az aerobik órákat, és helyettük az otthoni edzést választanám, hanem, mert egyszerűen ezen a ponton a technikai dolgok iránti érdeklődésem találkozik a mozgásszeretetemmel.

Nintendo Wii

Nagy úttörő ezen a téren, vagyis a tévéhez csatlakoztatható fitnesz játékok között.

Amit a Wii Fit kínál: A kezünkben van egy vezeték nélküli konzol (ami egy kisebb távirányítóhoz hasonló), és mivel ebben mozgásérzékelő van, így leképzi a kézmozdulatainkat. A játékok hozzá hullahopp, síelés, vagy épp step óra. De létezik hozzá sports csomag, ahol akár bowlingozhatunk is. Tapasztalatom szerint inkább gyerekeknek lehet élvezetesebb, vagy bulikban válhat be ez a játék. A képi megjelenítés is inkább aranyos és vidám, és az edzések is nagyon egyszerűek, és nagyon helyhez kötöttek. A konzol mellett van egy másik eszköz is a pad, ami leginkább egy mini steppadra emlékeztet, bár laikusok mérleghez is hasonlították már. Fel lehet rá lépkedni, de a gyakorlatok egyáltalán nem állnak közel egy stepórához.

Teljesen kezdőknek azonban mindenképpen több, mint a semmi, így aki rászánja a megközelítőleg 100 000 Ft-ot a konzolra és a Wii Fit játékra, játékos formában mozoghat otthon a nappaliban.

 

 

Xbox Kinect

Elfogult leszek, mert szerintem ez az utóbbi évek legjobb találmánya. Mint a science fiction történetekben, állsz a szoba közepén, a tv előtt, a kezedben nincs semmi, mert a Kinect érzékel, felméri a paramétereidet (magasság, kiterjedés, stb.) és indulhat a játék.

Amiből többféle is van. Jah, úgy indul, hogy a levegőben lapozod a képernyőn a tartalmat, először furcsa megszokni, de aztán meg annyira jó, hogy sajnálom, hogy a tv csatornák között nem válogathatok így. Szóval a játékok. Ha jól tudom, mindegyik készülékhez alapcsomagként adnak egy Adventures játékot, ahol egy akadálypályán kell végigmennük. Először csak mókásnak tűnik a szobai rafting, de utána rájövök, hogy érdemes lett volna bemelegíteni, mert annyit kell jobbra, balra és felugrálni, hogy érzem a tagjaimat. Társasággal a legviccesebb, és a gép ráadásul a leglehetetlenebb mozdulatok közben pillanatfotót készít, amit a játék után automatikusan kivetít. Halálos! Többféle pályalehetőség van, az én kedvencem egy erdei építményen futó furcsa pálya.Jobbra-balra, fel és le kell ugrálni a változó akadályok elől.

A másik kedvenc játék a Dance Central. Ez a táncoslábúak tökéletes játéka lehet. Mivel az MTV támogatásával készült, így a vicces avatarok mozgását kell lekövetni, amint ismert videoklipek koreográfiáit ropják. Különböző szintek vannak, így még egy Lady Gaga alaplépéssel is teljesen úgy érezhetjük magunkat, mintha egy klip forgatásán lennénk. Persze most csak túloztam, szóval a lényeg az, hogy tánctudásunknak megfelelő szinten mozoghatunk. Persze képzett táncosoknak maximum csak vicces lehet, de társasággal, vagy otthon csajos táncikáláshoz mindenképpen jól jöhet. Ja, és majd elfelejtettem, a virtuális tánctanár folyamatos instrukciókat ad, ha nem vagy ütemben, vagy ha nem elég átéléssel csinálod, szóval lazsálni nem érdemes, pláne, hogy pontok is járnak a performanszért.

Csak a trend kedvéért, létezik Zumba program is.

 

YourShape Fitness evolved

A technológia ugyanaz, teljes testszken, majd pedig kezdődik az edzés, illetve kezdődne, mert először felmérjük a fittségi állapotunkat. Minimális felmérés, lépéseket kell utánoznunk, futnunk, lábat emelnünk, ez alapján a gép mér, és annak megfelelően javasol feladatot. Bármilyen menübe lépünk választhatunk személyi edzőt, aki az igényeinknek megfelelő feladatot ad. Van box aerobic óra, ami nekem inkább box, mint aerobik, és természetesen van erősítés is. A virtuális edző mutatja a feladatokat, amelyeket először megtanulunk (pl. kitörés) majd mehet az edzés, egyszerre az edzővel, aki folyamatosan beszél hozzánk, és javít. Nem mentünk elég mélyre, túlságosan behajlítottuk a könyökünket, nem kerüli el semmi sem a figyelmét. 

Én alapvetően izgalmasnak tartom ezt a programot, talán az újsondág ereje miatt, hosszútávon azonban nem tudnám elviselni, hogy egy virtuális alak dirigál. Majd' elfelejtettem: a jógaórával pedig a nyújtás is adott, de csak ha kiválasztjuk, mert az alap edzésprogramban nincs benne, ami lássuk be, elég nagy hiányosság.

Borsos ára ellenére (100 000 Ft a gép és két játék), az ilyen jellegű virtuális fitnesz körben szerintem a Kinect a legjobb választás, mivel még azt a hibát is kiküszöböli, ami az online edzőtermeknél és óráknál fennál: amennyire tud, kijavít a rossz mozgásban. Ráadásul kapható olyan játék is, amit pulzusmérővel is megvehetünk, így még biztonságosabbá téve az otthoni edzést.

 

 

A nagy dilemma, ami felmerült, hogy helyettesítheti- e valaha az aerobik  és személyi edzőket és az edzőtermeket egy ilyen technológia? Nos, egyelőre szerintem nehéz bármit is mondani, hiszen igen borsos ára miatt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Az viszont biztos, hogy ahogyan fejlődik a technológia, és mint tudjuk, az árak is csökkenek számíthatunk arra, hogy egyre többen választják ezt a mozgásformát. Én azonban nem hiszem, hogy a hús- vér edzőkre nem lesz szükség a jövőben, mert aki próbálta, biztosan tudja, hogy az a közösségi élmény, illetve az edzőterem által nyújtott motiváció semmivel sem helyettesíthető. Amiben én bízok - bár lehet, hogy utópisztikus elképzelés - hogy abban a világban, ahol növekszik a betegségek száma, egyre több ember ismeri majd fel az egészségmegőrzés jelentőségét, és válassza bár az otthoni, vagy az edzőtermi mozgást, valamilyen sportot választ magának. Ez a szám ha tud növekedni, akkor jut majd elég mozgásra vágyó ember otthonra és az edzőterembe is, de még az is lehet, hogy a család nem a tv elé heveredik le, hanem együtt aerobikozik vagy táncol. Najó, a fiúk boxolhatnak :)

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://bfit.blog.hu/api/trackback/id/tr72588652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tracy77 2011.01.19. 09:32:54

Én próbáltam már és társaságban tényleg jó buli, de az edzőimet nem pótolhatja soha. A barátom a bunyós játékot próbálta de 15 év thaibox után nem csoda , hogy csak mosolygott rajta olyan lassú hozzá képest. Úgyhogy igazi sportembereknek nem ajánlom.
süti beállítások módosítása