jún
20

 

Te is hajlamos vagy az edzés terén a lazításra nyáron? Most nyugodtan bevallhatod, hogy ha választani kell az edzőterem és a vízpart között, akkor inkább te is a hasadat sütteted. Ne eressz le nyáron sem, mert ősszel annál nehezebb lesz az újrakezdés, és a meglepetés a mérlegre állva. Tippjeinkkel most könnyedén veheted a nyári lustaság akadályait, és fitt leszel a kánikulában is!
 
Ha unod az edzőtermet...
Mindenki odakint van, míg te a teremben izzadsz? Keress te is szabadtéri elfoglaltságot a barátaiddal. Legyen szó akár strandröplabdáról, vagy fociról, a jó időben rengeteg sportot tudtok együtt űzni. A jó hangulathoz és a retró érzéshez ráadásul elég egy frizbi vagy egy pár tollasütő is.
 
Itt az ideje, hogy új dolgokat próbálj ki!
Már régóta ki akartad próbálni a salsát, a zumbát, a wakeboard- ot, vagy netán a boxot? Ne habozz, most csak olyan edzésekre menj el, ami után már régóta sóvárogsz, így a motivációd is nagyobb lesz. És ki tudja, lehet, hogy ez lesz egy új sportszerelem kezdete.
 
 
Seprűt a kézbe!
Tudtad, hogy a takarítással is kalóriákat égethetsz? Ezért ha otthon maradsz rendbe tenni a lakást, akkor is nyugodt szívvel hátradőlhetsz a kanapén, hiszen aznap is tettél valamit a testedért.
 
 
Táncold át az éjszakát!
Egy jó buli minden edzéssel felér, feltéve ha végigtáncolod. Gondolj csak bele, egy salsa órán 300 kalóriát égethetsz el, akkor egy egész éjszakás salsa bulin ez e szám sokkal nagyobb! Hogy ez eddig eszedbe sem jutott? Irány a parkett!
 
 
Nyomás a vízbe!
Nem közeged a víz? Itt az idő, hogy kipróbáld, mert az úszás nem csak, hogy jól esik a melegben, de nagyon jótékony hatással van a testre is. Az úszás növeli az állóképességet, nyújtja az izmokat, és nem utolsósorban a gerincre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően javítja a tartást is.
 
Vidd el magaddal egy barátnődet!
Egyedül nem megy, ez néha igaz a sportra is, de mindenesetre sokkal könnyebb, ha van egy partnerünk ebben. Fűzd meg az egy barátnődet, hogy tartson veled, legyen szó akár aerobikról, futásról vagy más sportról, biztos, hogy így vele és magaddal is jót teszel.
 

 

Bookmark and Share
jún
20

Divat a tányéron

| Szerző: Lady Fit | 10:37 pm

Valóban beválnak a trendi diéták?

 
South Beach, Atkins, vércsoport, csak úgy röpködnek ezek a kifejezések, ha a diéta szót beütöd a keresőbe. Akár életedben először fogj diétázásba, vagy éppen sokadjára, az biztos, hogy fontos döntést hozol meg, amikor kiválasztod azt az étrendet amit egy- két- három, netán több hónapig követni fogsz. Az ismerősök sikertörténetei pedig még inkább elbizonytalanítanak abban, hogy melyik lesz a legjobb választás. Létezik egyáltalán olyan divat- diéta, ami mindenkinél beválik, vagy egy- egy típusnak jók csak a felkapott étrendtervek? Körüljártuk a diétapiacot, így most könnyen kiválaszthatod, hogy melyik passzol hozzád igazán.
 
Atkins
Az Atkins lényegét mindenki könnyen megérti: minimális szénhidrát fogyasztása engedélyezett, az étrend főképp zsírból és fehérjéből áll.
Tudományos alap: Magas zsír, alacsony szénhidrát és magas fehérjebevitel biztosítja az ideális bevitt kalóriamennyiséget.
Előny: A kalóriabevitel arányai miatt az első időben gyors és látványos a fogyás.
Hátrány: Az első időszak gyors fogyása többségében víz és nem zsír, a zsírvesztés csak hosszútávon valósul meg. Ez a diéta cukorbetegeknek vagy cukorbetegségre hajlamosoknak nem ajánlott az alacsony szénhidrátbevitel miatt. A jojó effektus is gyakori az Atkins diétát elhagyóknál, ezért célszerű sokáig eszerint étkezni, és a befejezése után sem érdemes visszatérni a korábbi étkezési szokásainkhoz.
 
 
South Beach
Az Egyesült Államokból érkezett hozzánk, és számos híresség eszerint étkezik. Atkins diétája alapján alkotta meg egy kardiológus, aki azonban elődjénél vajszívűbb volt, hiszen már engedélyez péksüteményeket is.
Tudományos alap: Hasonlóan az Atkinshez alacsony szénhidrát, magas zsír és fehérjebevitelt enged. A fontos különbség viszont az, hogy itt vannak jó, vagyis összetett szénhidrátok, amelyek fogyasztása engedélyezett.
Előny: Itt a fehérjék és zsírok mellett ehetünk teljes kiőrlésű pékárut, valamint sok – sok (cukros) gyümölcsöt is, anélkül hogy bűnösnek éreznénk magunkat diétázás közben.
Hátrány: Magas a bevitt zsír mértéke, annak ellenére, hogy telítetlen zsírsavakból tevődik össze.
 
 
Lúgosító étrend
Az emberi test a modern táplálkozás miatt többnyire savas, ezért a sav- bázis egyensúly segíthet a fogyás folyamatában is.
Tudományos alap: Az emberi test 7,35-7,45 pH közötti értéken működik ideálisan, tehát eredendően lúgos vegyhatásra van szükség testünk egészségének. A lúgosító étrend fogyasztó hatása ugyan nem igazolt, de kutatások szerint segít megőrizni az izomtömeget, és a helyes sav- bázis egyensúllyal könnyebben tudunk fogyni is.
Előny: Számos betegségtől is megóvhatjuk magunkat a lúgosító táplálkozással.
Hátrány: Hosszútávon nem alkalmazható, hiszen amint helyreállítottuk az egyensúlyt, akkor egy új, sav- bázis egyensúlyon alapuló étrendet kell alkalmaznunk.
 
Vércsoport diéta
Nem csak a fogyni vágyóknak, hanem mindenkinek ajánlják, hiszen a diéta elve szerint mindenki szervezetének a vércsoportja szerinti táplálkozás az ideális, függetlenül attól, hogy felszedni, vagy leadni szeretne kilókat. Ajánlott, semleges és kerülendő élelmiszer csoportokon alapul.
Tudományos alap: A genetika, vagyis a vércsoportunk meghatározza azt is, hogy milyen ételeket szeretünk, melyek vannak pozitív hatással az egészségünkre. A természetgyógyászati szemlélet szerint, ha így étkezünk, akkor maximálisan kielégítjük testünk szükségleteit.
Előny: A természetgyógyászati elveken alapuló diéta sokaknál beválhat, mivel valós testi igényeket elégít ki.
Hátrány: Önmagában többnyire nem elég a fogyáshoz, főképp akkor, ha sok kilót szeretnénk veszíteni, mellette célszerű mozogni is.
 
Az egyoldalú diéták
Ez ugyan nem egy konkrét diéta, hanem egy szintén népszerű étkezési irányzat gyűjtőneve.
Az egyoldalú diéta gyakorlatilag azt takarja, hogy szinte csak egyfajta élelmiszert, vagy ételcsoportot fogyaszthatunk. Így találkozhatunk jégrém, csokoládé és dinnye diétával is, de valószínűleg a sor végtelen, hiszen szinte mindenféle élelmiszerrel beválhat.
Tudományos alap:
Legyen szó vízhajtó hatású, vagy éppen magas rosttartalmú élelmiszerről, miután a szervezet nem jut hozzá minden, számára fontos tápanyaghoz, így a tartalékait kezdi el felélni.
Előny: Gyorsan veszítünk a testtömegünkből, és gyakorlatilag olyan ételekkel is fogyhatunk, ami a kedvencünk, ám más diétákban feltehetően teljesen tabu.
Hátrány: Az egyoldalú táplálkozás kifejezés magában hordozza a hátrányát is, hiszen így nem tudunk a szervezetünknek fontos egyéb tápanyagokat, rostokat, vitaminokat bevinni, így hosszútávon káros hatásai lehetnek a szervezetre. Fontos, hogy ha ilyen jellegű diéta mellett döntünk, akkor csak rövid ideig alkalmazzuk, és számoljunk az utána következő jojó effektussal is. Célszerű egy ilyen étrend után másfajta, de kímélőbb diétára áttérni, azonban akkor is számoljunk azzal, hogy néhány leadott kiló óhatatlanul visszajön.

 

Bookmark and Share
jún
8

Azt mindenki fantáziájára bízom, hogy hogyan képzeli el az ideális fitt éjszakáját, de akinek nincs ötlete, annak csak ajánlani tudok két közelgő rendezvényt. Ha szeretnétek egy bulizós, ámde fitt és egészséges estét, akkor ott a helyetek.

Bookmark and Share
jún
6

 

Az egészséges életmód és a fogyás manapság nagyon fontos hívószavak, ezért minden túlzás nélkül állíthatom, hogy aki él és mozog, igyekszik ebből a trendből egy kis hasznot húzni. Így eshet meg, hogy fogyasztó tabletták, teák, porok tucatjai harcolnak egymással a fogyasztók kegyeiért, orvosok, természetgyógyászok mind sikert ígérnek, és itt jönnek képbe a kényelmes, házhozszállított étrendet kínáló cégek is.
Bookmark and Share
jún
3

A vásárlás és a sport két kedves elfoglaltságom, bár az előbbi inkább ártalmas, mint hatékony szórakozás, ráadásul a pénztárcát sem kíméli. Ilyen rossz időben azonban tény, hogy feldob, ha boldogíthatom magam egy- két új darabbal. Ezzel tudom, hogy nem vagyok egyedül. Viszont ha sportszereket vásárolhatok kedvezményesen az a legjobb kombináció. Ezen a hétvégén (június 4-5-6) az Intersportban 20% kedvezmény jár minden termékre, legyen az sportruházat, felszerelés vagy kiegészítő. Állítólag a Pólus Nike- ban még mindig tart az 50 %-os kiárusítás, szóval oda is érdemes ellátogatni.

Bookmark and Share
süti beállítások módosítása